29 de gen. 2010

Crònica de la Marxa per la Llibertat de Gaza: 27 desembre a 6 de gener 2010


La Gaza Freedom March (Marxa per la Llibertat de Gaza) comença com una marxa per la no-violència que pretén sortir de El Caire, Egipte, per intentar entrar a la Franja de Gaza. Es tracta d’una iniciativa internacional que vol trencar definitivament el bloqueig d’Israel, sobre la Franja; una flagrant violació del dret internacional que ha conduït a l’actual crisi humanitària que pateix la seva població.


L’inici de la marxa

La Marxa comença dia 27 de desembre coincidint amb el primer aniversari de l’atac d’Israel a la Franja de Gaza, motiu de denúncia internacional a les Nacions Unides a través de l’Informe Goldstone. Tot i que els tancs israelians ja s’han retirat, el tancament total de les fronteres encara continua. Aquest és el motiu pel que es va escollir aquesta data per la mobilització del contingent internacional per la no-violència que havia d’arribar el 31 de desembre a la frontera.

L’objectiu últim de la Marxa era demanar que acabi el bloqueig israelià. Es va començar fent una crida al Govern egipci per l’obertura de Gaza a través de la frontera a Rafah. D’aquesta manera, els palestins que viuen allà podrien cobrir les necessitats mèdiques de la població.

foto: Hedy Epstein (esquerra) i Maria del Mar Fernandez (dreta)

Activistes internacionals son segrestats per la policia egípcia

El mateix dia 27, desenes d’activistes internacionals son segrestats per la policia d’Al-Arish. Els integrants de la Marxa expliquen que des de les onze del matí (hora local), un contingent internacional de la Gaza Freedom March, format per trenta persones de l’Estat Espanyol, Francès, Anglaterra i els Estats Units es troben segrestats sota una vigilància extrema i sense poder sortir de la zona on es troba l’Hotel Sinai Stars, impedint-los l’arribada fins la frontera de Rafah . Altres integrants de la marxa es troben en la mateixa situació a diferents hotels de la població. Tot i les dificultats, els membres de la marxa continuen tenint una voluntat ferma d’arribar a la Frontera i entrar a la Franja per Rafah.

Heidy Epstein i l’activista catalana Teresa Sala inicien una vaga de fam a El Caire

La tarda del 28 de desembre, els activistes de la Marxa per la Llibertat de Gaza es concentren a la plaça Wall Trade Center del Caire, davant de la seu de Nacions Unides de la capital egípcia. La concentració reuneix més de 500 persones de 23 nacionalitats diferents, entre les quals 10 membres de la Delegació catalana de la Marxa. Els manifestants han declarat que no es dissoldran fins que el govern egipci obri la frontera de Rafah per deixar pas a la Marxa i el comboi de medicaments i altres productes de primera necessitat adreçats a la població civil palestina. No obstant això les autoritats egípcies segueixen bloquejant l’accés de Rafah a la Franja de Gaza. Entre els concentrats davant de l’edifici de Nacions Unides de El Caire hi ha la reconeguda activista jueva i supervivent de l’holocaust, Heidy Epstein, que inicia una vaga de fam indefinida a la qual s’ha afegit la catalana de 63 anys Teresa Sala, membre de la Plataforma Aturem la Guerra. L’objectiu de les vaguistes és incrementar la pressió al govern egipci i als governs de la Comunitat Internacional perquè la Marxa pugui accedir a la Franja de Gaza.

Situació dels catalans retinguts a Egipte

Davant la negativa del govern egipci d’obrir el pas de la franja de Gaza, quatre-cents activistes intenten arribar fins la frontera de Rafah per diferents mitjans de transport. Tres grups de catalans ho intenten però la policia egípcia els ho impedeix. El mateix dia 28 de desembre un grup de 4 activistes catalans juntament amb altres internacionals, que es troben a 2 km d’Al-Arish direcció a Rafah, son retinguts per 40 antiavalots egipcis. Un segon grup de 4 activistes catalans van emprendre el camí cap a la frontera amb Gaza el dia anterior i des de llavors no se’n té cap notícia. La policia egípcia i el cònsol espanyol a El Caire declaren que desconeixen la situació en que es troben. Els familiars demanen tenir informació per part de l’ambaixador, ja que el cònsol no ha precisat quina és la seva situació.

La societat civil catalana dóna suport a la Marxa per la Llibertat

Una trentena d’organitzacions i diversos partits polítics catalans s’adhereixen al manifest de suport a la Marxa per la Llibertat de Gaza i diverses personalitats catalanes treballen perquè la Marxa pugui arribar al seu destí. S’anuncia que el dia 15 de Gener es farà la concentració de suport a la població de Gaza per commemorar les víctimes que van morir ara fa un any a la massacre que va realitzar l'exèrcit israelià on van morir més de 1400 palestins, la majoria civils.

Connexió amb la Marxa de la Llibertat a Gaza a la Casa Palestina de Barcelona

El dia 29 de desembre la Casa Palestina de Barcelona, convoca una roda de premsa i es connecta amb els companys i companyes de la Marxa de la llibertat a Gaza a través d’una videoconferència. Hi assisteixen els familiars més pròxims, el testimoni de Marc Jamal, amb els dos pares a Al-Arish i el marit de la vaguista Teresa Sala. Txell Brugolat presenta la concentració del dia 15 de Gener per commemorar la masacre a Gaza, ara fa un any on van morir més de 1400 palestins, la majoria civils, hi va haver més de 6000 ferits i unes 15000 cases destrossades que no s'han pogut tornar a construir perquè no es deixa entrar ciment a la franja.

Augmenta la tensió al Caire

Maria del Mar Fernández, junt amb 6 persones més, van passar la nit davant la seu de les Nacions Unides per reivindicar que la marxa es pugui dur a terme tal com estava previst. Es demana que les autoritat egípcies els permetin arribar a la frontera de Rafah per tal de fer arribar l'ajuda humanitària als habitants de Gaza. Recordem que fa més de tres anys i mig que viuen sota l'asfixiant bloqueig i el tancament total de fronteres. La reacció de la policia egípcia ha estat desmesurada arribant a la negació dels drets més bàsics: els acordonen en un espai de 3m2, privant-los el dret d'anar al lavabo, requisant-los el menjar i les mantes. La situació es torna extrema quant se li nega a Teresa Sala -vaguista de fam- l'aigua amb sucre imprescindible en aquests casos. Es constata que ja són deu vaguistes de fam de diferents nacionalitats entre les quals, recordem, Heidi Epstein, supervivent de l'Holocaust de 85 anys. Finalment els desallotgen 25 agents policials que fan ús de la força i requisen la documentació a alguns d'ells. La situació és de tensió, mentre avancen les negociacions per intentar arribar a la ciutat de Al-Arish on es troba un grup d'internacionals i entre ells alguns catalans.

Indignació dels familiars per l'abandó de les autoritats espanyoles

Marc Jamal recorda que els marxants són els que estan lluitant per aconseguir el que el govern espanyol va dir que faria i no ha fet: fer arribar l'ajuda humanitària a la població civil de Gaza. “Els nostres familiars estan fent allò que no ha fet el nostre govern, estan fent allò que legisla i garanteix el Dret internacional” El marit de la vaguista Teresa Sala, parla amb Emergències Consulars a Madrid i li responen que estan al corrent de la desatenció dels espanyols a Al Caire, però se'n abstenen de realitzar qualsevol gestió per ajudar-los argumentant que la marxa es va declarar il·legal. En paraules del marit de Teresa: “No es tracta de política exterior espanyola, sinó que se li estan vulnerant els drets fonamentals i la seva seguretat com a ciutadana espanyola”

Dificultats de comunicació a Al-Arish

Els marxants son retinguts a l'hotel durant tot el matí, amb connexió intermitent a Internet dificultant així la coordinació amb la resta de marxants del Caire. Finalment aconsegueixen sortir i convoquen una concentració al centre de la ciutat a la que s’hi afegeixen ciutadans egipcis que mostren el seu suport i la seva solidaritat amb el poble palestí. Augmenten les tensions amb els agents de l'autoritat oficial.

La polèmica de CODEPINK

A dia 30 de desembre, la situació canvia a El Caire. Codepink, la organització americana que liderava la Marxa, negocia amb la dona del president egipci Hosni Mubarak l’entrada a Gaza de 100 internacionals i un camió d’ajut humanitari. La nit del dia anterior es publica una llista amb els noms de les 100 persones considerades “no sospitoses” pel règim egipci que podran entrar a la Franja. Després d’unes hores de parlar i posar-se d’acord, la majoria d’internacionals rebutgen aquesta “concessió” del règim egipci, argumentant que trunca els valors de la Marxa i afirmant que es tracta d’un joc polític que servirà per netejar la cara del règim i per fer “la foto”. Finalment l’autobús surt amb menys 50 persones, la majoria de l’organització Codepink i alguns palestins que aprofiten l’oportunitat per tal d’intentar entrar a Gaza a veure les seves famílies. Arriben a la ciutat d’Al-Arish, on s’aturen per convèncer als internacionals que ja es troben allà des de fa uns dies, que pugin a l’autocar amb ells. Un cop allà, internacionals que es troben dins de l’autocar baixen i al·leguen el mateix motiu dels que s’han resistit a pujar-hi, quedant, l’autocar, mig buit. Junts, intenten arribar a algun tipus d’acord ja que la Marxa s’havia planejat com una mostra de solidaritat amb el poble palestí i per trencar el bloqueig que pateix Gaza. La majoria estan disposats a resistir perquè entrin els 1400 o ningú i Codepink comença a repensar la seva posició. Per altra banda, les associacions civils de Gaza anuncien que es neguen a rebre aquest autocar enviat pel règim egipci, aliat d’Israel, que només segueix les seves ordres mantenint tancada la frontera i violant la legalitat internacional des de fa més de 3 anys.

Es prepara la Marxa per la Pau dins de Gaza. Tresa Sala continua la vaga de fam

Dia 31 de desembre, és una data senyalada perquè era el dia previst per fer la Marxa per la Pau dins de Gaza conjuntament amb els 50.000 palestins que els esperen. Tot i que no està clar que puguin entrar els marxants, estan decidits a iniciar l’endemà una marxa simbòlica a peu cap a Gaza. Són conscients que el règim egipci els ho impedirà, i preveuen fer una acampada pacífica fins el dia 2.Teresa Sala continua amb la vaga de fam, reivindicant que s’aturi el bloqueig de la Franja i que es permeti la Marxa de la Llibertat a Gaza. Entretant, l’ambaixada espanyola envia un metge per controlar el seu estat i proporcionar-li els líquids necessaris perquè no empitjori la seva salut. Junt amb ella i la supervivent de l’Holocaust Heidi Epstein s’hi han sumat més internacionals, ara ja en són 16 en vaga de fam, entre ells una israeliana alemanya. Ells també participaran la marxa simbòlica prevista.

Repressió de l'exèrcit durant la manifestació del Caire

El matí del 31 de desembre, de les 7 (hora local) un total de 500 internacionals (francesos, alemanys, espanyols, catalans, americans, turcs, egipcis, italians) es concentren al centre d'Egipte, a la plaça Al Tahrir, rodejats per la policia seguida de l'exèrcit que ha carregat contra ells amb molta violència: "a cops de porra i empentes". Hi ha hagut un total de 30 ferits amb magulladures i talls. Tot i així, han pogut ocupar la plaça, tallar el trànsit i cridar consignes com "Tots som palestins!" i "Gaza lliure!". Bategen la plaça amb el nom de la Plaça de la Gaza Lliure. Després d'estar més de 6 hores resistint a la policia han decidit abandonar-la.

Teresa Sala afronta el sisè dia en vaga de fam per forçar l'accés a Gaza

La vaguista Teresa Sala fa un comunicat en vídeo per explicar la seva situació, objectius i reclamacions. Per altra banda, Heidi Epstein, la vaguista de fam de 85 anys i supervivent de l'Holocaust, abandona la vaga de fam. Altres internacionals, però, segueixen endavant amb la vaga, junt amb Teresa Sala. Els marxants denuncien que les forces de seguretat egípcies els vigilen constantment i que tenen rodejats tots els hotels i hostals on s'allotgen. Tot i això, estan decidits a no renunciar per intentar trobar un acord amb Egipte, entrar a Gaza i trencar el bloqueig internacional que pateix la Franja, on hi viu un milió i mig de palestins.

La tensió augmenta a la ciutat de Al-Arish

Els marxants emprenen la manifestació en commemoració a les víctimes que van morir ara fa un any a la massacre de Gaza. Alguns internacionals s’havien reunit amb les autoritats per tenir-los al corrent de la manifestació. Demanen que els permetin anar tots junts passejant per la ciutat i que no els dispersin. Les autoritats egípcies els van comunicar que podien caminar per la ciutat sense banderes palestines ni de cap mena, sense cartells i en silenci. La manifestació es fa, en silenci, i fent el signe de la victòria amb les mans. Gran part de la població egípcia s'uneix. Al cap de pocs minuts de l’inici de la marxa apareixen les forces de seguretat junt amb l'exèrcit i soldats fronterers. Segons les paraules dels internacionals, anaven ben armats i els obliguen a dispersar-se amb fortes empentes per acabar dissolent la manifestació. Arriben a Al-Arish, 10 internacionals més de El Caire. Es calcula que ja són uns 30 activistes en total.

Codepink entra a la franja de Gaza

Després de la polèmica ocasionada amb la organització de Codepink, un total de 86 persones entren a Gaza (entre elles cap delegació espanyola ni catalana), dels quals 63 eren membres de l'organització CODEPINK i la resta palestins que portaven molts dies esperant a la frontera de Rafah per entrar. Per fer-ho, aprofiten l'únic autocar que hi anava. Al matí següent, tal com estipulava l'acord, surten de Gaza. La resta d'internacionals declara que els que han entrat a Gaza en cap moment representen la resta de participants, ja que això s'ha fet de part del règim egipci i es considera una estratègia política per quedar bé davant de la comunitat internacional i per desestabilitzar la Marxa per la Llibertat de Gaza. L'objectiu dels que es queden a El Caire és seguir pressionant de manera pacífica el règim egipci per aconseguir entrar-hi els 1400.

Arriba el vídeo-missatge de la vaguista catalana Teresa Sala

A dia 1 de gener, Durant el transcurs del cinquè dia en vaga de fam, arriba des de El Caire, un missatge de la Teresa dirigit a la ciutadania catalana sobre el motiu de la seva vaga de fam indefinida. El seu estat físic es comença a deteriorar, tot i que la seva voluntat és ferma i decidida. Les manifestacions a la ciutat del Caire es mantenen durant tota la jornada i diversos grups de manifestants, tant a la ciutat del Caire com a la població de Al-Arish surten al carrer per demanar la fi del setge que pateix la Franja de Gaza i demanen que se'ls permeti accedir-hi. A més, prop de mig miler d'internacionals es concentren davant de l'ambaixada israeliana de la capital egípcia.

Resulta ferida la portaveu del grup català de la Marxa

Li han trencat un dit de la mà a la portaveu del grup Maria del Mar Fernàndez mentre participava en una de les manifestacions no-violentes. Els fets ocorren quan els policies egipcis retiren als activistes d'un cèntric carrer del Caire, a on es concentraven com a protesta pel bloqueig a Gaza. La violència de la policia del règim egipci actua amb contundència i fereix diversos dels manifestants que protestaven de forma pacífica. La Marxa no aconsegueix entrar a Gaza.

Teresa Sala anuncia que continuarà la vaga de fam des de Barcelona

A dia 2 de gener, la companya i activista catalana Teresa Sala ha decidit continuar la vaga de fam per denunciar el bloqueig econòmic i humanitari que viuen els palestins de Gaza, i que repercuteix en les seves llibertats individuals i col·lectives. Teresa Sala ha declarat a la Comissió de Suport a la Marxa que mantindrà la vaga de fam almenys fins al dia 17 de gener, dia que es commemora el primer aniversari de la fi del bombardeig per part de l’exèrcit israelià sobre la població de Gaza. Aquest dia es tornarà a plantejar la seva decisió de continuar la vaga de fam. L’activista pels drets humans ha decidit tornar a Barcelona el dia 4 de gener per continuar la seva reivindicació, que és també la de totes aquelles persones que defensen els drets humans, la dignitat de les persones i els drets dels pobles oprimits. Des de la Comissió Catalana de la Marxa de Gaza, es fa una crida a totes aquelles persones solidaries amb la Teresa i en especial amb la població palestina, a rebre-la el dia 4 de gener a les 2h de la matinada a la terminal 1 de l’aeroport del Prat. Diverses plataformes i entitats fan una convocatòria unitària a la concertació solidaria amb Gaza amb el lema “Recordem les víctimes de Gaza: Solidaritat amb Palestina” el dia 15 de gener a la Plaça St. Jaume de Barcelona.

Teresa deixa la vaga de fam i Maria del Mar Fernández li pren el relleu

A dia 6 de gener Teresa Sala decideix deixar la vaga de fam. Recordem que la vaga la comencen 16 persones de diverses religions i procedències. Maria del Mar Fernandez, integrant de la Marxa i membre de NOVA pren el relleu a Teresa i inicia una vaga de fam que tindrà una durada de 3 dies i a la que s’hi sumen unes 30 persones d’arreu del món. Fins al dia 17 es vol dur a terme la vaga de fam i s’anirà passant el relleu a persones que creuen en la causa. Recordem que era el dia en que Teresa volia finalitzar la vaga coincidint amb la commemoració del primer aniversari de la fi del bombardeig per part de l’exèrcit israelià sobre la població de Gaza.

Més INFORMACIONS

El rotatiu New York Times, en la seva versió electrònica, dedica un article a la Marxa de Gaza i els vagistes de fam.

http://www.nytimes.com/2009/12/30/world/middleeast/30egypt.html?_r=1

Missatge de Teresa Sala a la Ciutadania catalana sobre els motius de la vaga de fam

http://www.youtube.com/watch?v=swUg4NjKQFw

INFORMACIÓ ALS MITJANS

Entrevista a TV3 a Teresa Sala i Maria del Mar Fernandez: http://www.tv3.cat/videos/2237059/Vaga-de-fam-per-Palestina

http://www.3cat24.cat/noticia/461145

http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20100102/53858928095/t...

http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/la_catalana_teresa_sala_afronta_...

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idn...

http://www.europapress.cat/societat/noticia-catalana-resta-vaga-fam-cair...

ALTRES PÀGINES WEB

http://www.marxapergazalliure.palestina.cat

http://www.palestina.cat

http://www.gazafreedommarch.org

Missatge del representant de la joventut de Gaza sobre la Marxa per l'alliberament de la Franja

Els somniadors de la llibertat a Gaza estan esperant les espelmes d’esperança a l’exterior

Després d’un any de la massacre a Gaza els nostres cors s’alleugereixen en veure tot el suport que estem rebent d’arreu del món com si fóssiu els nostres germans i germanes, donant-nos energia positiva per ser optimistes veient que tot el món s’aixeca i els hi diu als governants que aturin la colonització de Cisjordània i que trenquin el bloqueig de Gaza. Malauradament tot i la llarga espera, les protestes, les vagues i les manifestacions, el govern egipci només ha deixat creuar a Gaza a 100 persones. Nosaltres, joves de Gaza, diem que això no és suficient per trencar el setge. Gaza no vol dependre de la caritat. I no acceptem que només unes poques persones siguin permeses d’entrar tan sols una vegada cada tant de temps. El poble de Gaza vol trencar el setge completament i per sempre. Ja hem començat la lluita, ara cal anar més enllà. Vivim esperant que us deixin creuar i pugueu així compartir els vostres sentiments amb nosaltres, encara que Egipte us faci fora, la vostra feina en aquest país està sent cabdal. Egipte és un dels perpetradors del setge, i nosaltres apreciem totes les protestes de solidaritat que heu fet a El Caire i a Al Arish, tot i sabent el risc que corríeu. Heu mostrat amb contundència el vostre suport a Gaza i a Palestina, despertant la humanitat al milió i mig de persones de Gaza que han estat sofrint en els últims quatre anys. Per tant, si us plau no pareu de lluitar, no importa què succeeixi. Amb la vostra ajuda, aconseguirem la pau i la justícia. Estem marxant tots junts per la llibertat. Encara estem esperant que la Marxa per Gaza Lliure creui des d'El Caire i estem en contra de la decisió del govern egipci! Benvinguts a Gaza amb un Nou Any Feliç sense setge, assentaments ni ocupació!

Majed Abusalama

Representant de la Joventut de Gaza

Activista per la comunitat i pacifista

FONT: http://noviolencia.nova.cat/noticia/cronica-de-la-marxa-la-llibertat-de-gaza-27-desembre-6-de-gener-2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada