28 d’oct. 2009

Ecotitot: Gestió d'horts ecològics per encàrrec

Reproduïm l'article del bloc 'Quins Preus' en què coneixem la història d'en Nicolau i la Margarida i el seu projecte de disseny, gestió i manteniments d'horts ecològics. Si tens un espai, per petit que sigui, posa-t'hi!

Nicolau Forns i Margarida Viciana es dediquen des de fa 3 anys en cos i ànima al seu projecte vital, l’empresa Ecotitot dedicada a la gestió d’horts ecològics per encàrrec.
Nicolau és tècnic agrícola, col.labora amb l’ajuntament de Girona en la gestió d’horts a Santa Eugènia i Margarida s’ha especialitzat en les utilitats de les plantes aromàtiques, en la tècnica de fer llavors i en la de germinar. Sobre aquestes matèries dóna cursos a centres cívics de petites poblacions, coordinats pels Consells Comarcals de la Selva, Gironés i Pla de l’Estany.

Fa 12 anys que viuen i treballen al Mas Titot de Vilademuls (Pla de l’Estany). Des del primer moment han conreat les terres, es fan el seu propi planter, i segueixen fidelment el procés ecològic en tota la cadena de producció. Al principi, destinaven els excedents de la collita a fer mercats i també elaboraven derivats: conserves, licors, salses… Fins que un dia es van creuar amb una proposta que semblava providencial i molt estimulant: Un personatge adinerat que tenia una finca a la zona de Pals (Baix Empordà) els va encarregar que dissenyessin un hort d’una hectàrea, al costat del seu mas.
"Oferim la possibilitatde disfrutar dels plaers de tenir un hort a qui té un espai, per petit que sigui."
Ell i la seva família només anaven a la finca esporàdicament però quan hi eren volien tenir verdura fresca i saludable a l’abast. “En el projecte s’hi contemplava una caseta de fusta annexa a la parcel·la on nosaltres mateixos elaboràvem les conserves dels excedents, creàvem un banc de llavors, confeccionàvem derivats de plantes aromàtiques” explica Margarida.

Finalment aquell projecte no va quallar, però si que va servir de punt d’arrencada d’una nova concepció de la seva feina. “Ara li hem donat la volta. Ja no anem a fer mercats i les conserves que fem només són per a consum propi. Ara dissenyem, gestionem i fem el manteniment d’horts ecològics per encàrrec. I així oferim la possibilitat de gaudir dels plaers de tenir un hort a qui té un espai, per petit que sigui”.

Ecotitot es dedica a dissenyar el tancat, el sistema de regatge, la ubicació i el manteniment de l’hort del que se li encarrega la gestió “o simplement fem el tutoratge per als interessats en portar ells mateixos el seu hort i no tenen experiència”, afegeix Nicolau.

L’agricultura d’ara esta desprotegida

La majoria dels productes que ens arriben al mercat són produïts a països tercers on la mà d’obra és barata i poc qualificada. Això ha comportat que els preus siguin molt baixos “si tenim en compte el que ens gastàvem en alimentació els anys 50 veurem que el percentatge ha passat del 50% de la renda familiar al 10% aproximat d’ara”, explica Nicolau “els preus són més barats, però també més irreals, per això el mercat local s’ha anat en orris. L’agricultura ja no és rendible, se l’han venut. O bé et dediques a vendre els productes a la gent més propera i coneguts o no fas res”. I és que la majoria de consumidors compra a les grans superfícies, gairebé un 90 per cent. “Abans alguns petits supermercats tenien encara un apartat amb productes de petits productors locals (tomàquets, llimones…) ara ja no. El mateix passa amb el sector carni”.

Margarida defensa que altres països europeus ajuden més als seus pagesos. No només per qüestió de mercat, sinó també pel seu valor cultural i com a conservadors del territori. I, és clar, com a productors de qualitat (qualitat de vida i qualitat en l’alimentació). “Davant d’aquest panorama, cada vegada hi ha més gent que vol tenir un petit hortet per a consum propi perquè així tindrà la garantia de qualitat, un producte de temporada que té al costat de casa i que, conseqüentment, formarà part d’un procés més ecològic”. Ella defensa amb coratge a la gent que es dedica a conrear a petita escala, de manera respectuosa amb el medi i explica que una cosa així no es fa només pels diners, es fa perquè s’hi creu i perquè és una filosofia de vida.

Pots llegir el post complert al bloc de 'Quins Preus'.

* Quinspreus és un portal d’informació sobre notícies i continguts de l’àmbit del consum.

Què PuC Fer Jo?

Hi ha un solar sense ús al teu barri? Informa't i recupera'l per engegar un hort urbà comunitari. Si estudies o treballes a una escola també pots proposar crear un hort com una eina més d'aprenentatge!

Mira aquest vídeo sobre l'hort comunitari dels veïns i veïnes del barri madrileny del Pilar.

Entra a la web de la fundació Terra per saber alguns consells sobre com engegar el teu hort ecològic.

Més informació:
Ecotitot
Associació de veïns Sol d’Alacant
Horts urbans impulsats per l'Ajuntament de Barcelona
Can Masdeu
Centre cultural La Piluka de Madrid
Corazón Verde, entitat alacantina que realitza tallers d'oci ecològic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada