20 d’oct. 2009

Es compleixen 20 anys de l'accident nuclear de Vandellòs 1


El 19 d'octubre de 1989 la C.N. Vandellòs 1 va tenir un accident molt greu que va portar aquesta planta a una situació crítica: va estar a punt de fusionar el seu nucli. La temperatura del circuit de refrigeració del reactor va quedar a tres graus de produir un vessament radiològic a l'atmosfera segons va informar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Vandellòs 1La pressió popular que hi va haver després de l'accident: l'oposició dels pobles de les comarques afectades, encapçalat pel municipi de L'Ametlla de Mar, i la mobilització de tot el moviment antinuclear de l' Estat, que va fer del tancament de Vandellòs I una prioritat, van aconseguir l'objectiu: Vandellòs 1 va ser tancada el 30 de maig de 1990.

Les causes de l'accident:

De les 5 mesures demanades des del 1986 pel CSN a l'empresa HIFRENSA, tres no es van portar a terme.
Dues d'aquestes tres mesures estaven relacionades directament amb la fallida que va provocar l'incendi : la protecció contra incendis de l'edifici elèctric, per aconseguir que els quatre sistemes de refrigeració funcionessin independentment, i una adaptació per aconseguir que els sistemes de refrigeració d'emergència actuessin independenment dels normals en cas de fallida d'aquest darrers per accident.

Veure el detall de les mesures

més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada