12 de des. 2009

Greenpeace denúncia que el PEC suposa apostar pel Canvi Climàtic

La revisió del Pla de l'Energia de Catalunya preveu 12 centrals de cicle combinat i bloqueja el desenvolupament de les energies renovables...

COMUNICAT DE PREMSA. 4 de desembre de 2009
Davant l’Acord de Govern pel qual s’adoptà, la setmana passada, la revisió del Pla de l’energia de Catalunya 2006-2016 (PEC), Greenpeace ha denunciat que el suspens en renovables del Tripartit és fruit d’una voluntat política d’assegurar la marginalitat de les energies renovables a Catalunya, per tal d’assegurar el mercat dels sectors energètics pels quals aposta el Govern de la Generalitat: el del gas natural i l’elèctric tradicional, articulat a Catalunya a l’entorn de les centrals nuclears. La retòrica possibilista de l’acord de Govern sobre el suport a les energies renovables no amaga que Catalunya comptarà l’any 2016 amb 12 centrals de cicle combinat, que segons el PEC poden incrementar les emissions del sector energètic català fins a més d’un 588% respecte a 1990. Igualment revelador és el silenci absolut sobre les centrals nuclears catalanes, tot i la poca fiabilitat demostrada en d’ençà de l’aprovació del PEC l’any 2006, la fuita radioactiva a Ascó 1, incendi a Vandellòs 2, i un reguitzell d'incidents i aturades no programades.

Malauradament, Greenpeace no està sorpresa per aquesta revisió. De fet, de l’aprovació del PEC, Greenpeace va demanar que la seva revisió, prevista pel 2008, s’articulés mitjançant un ampli debat social. En lloc d’això, el Conseller d’Economia i Finances va decidir suplantar tota participació pública per un consell de vuit savis entre els quals no n’hi ha cap amb coneixements tècnics sobre energies renovables. Aquests savis, d’altra banda, van treballar sobre una "Prospectiva Energètica de Catalunya -2030" (Proencat-2030), elaborada per l’ICAEN i que exclou escenaris nde futur 100% renovable.
El biaix antirrenovable del tripartit també es fa palès en el Decret regulador dels parcs eòlics i fotovoltaics, que es refugia en els arguments de les "plataformes de defensa del territori que impossibiliten la instal·lació d’energies renovables " per fer dels limitats objectius en renovables del PEC el sostre desitjable a la seva implantació. O amb l’aposta, per l’I+D en la fusió nuclear, també present a l’acord de govern. En el seu document "La política energètica de la Generalitat: la fusió nuclear com a excusa" (1), fet públic el mes de juliol d’enguany, Greenpeace ja denunciava com el Tripartit, en el seu afany per mantenir opcions energètiques insostenibles, posa el futur de Catalunya a l’atzar d’una tecnologia caríssima i de calendari improbable.
"Malgrat els discursos, la pre-cimera de Copenhaguen mantinguda a Barcelona no ha variat ni un mil·límetre la realitat de la política energètica del govern Tripartit" ‘ ha declarat José Luis García, responsable de la campanya d’energia i canvi climàtic de Greenpace." La Generalitat actua com si Catalunya no tingués res a veure amb el canvi climàtic, tot i que se situa justament en una de les àrees calentes en què aquest fenomen es manifestarà amb més cruesa" ha afegit García.
"Imposant combustibles fòssils, mantenint les centrals nuclears i refugiant-se en entelèquies tecnològiques, la Generalitat està privant els catalans de construir i disposar de l'únic sistema possible de generació elèctrica net, econòmic, viable i sostenible" ha declarat Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya -- "Ens toca ara als ciutadans reclamar un canvi de direcció cap a la sostenibilitat, i no una fugida cap a endavant d'un model que per motius ambientals, de disponibilitat de recursos i econòmics, no té futur", ha afegit Martínez.

FI DEL COMUNICAT
"La política energètica de Catalunya: la fusió nuclear com a coartada" està disponible a:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Comunicado de prensa
4 de diciembre de 2009

GREENPEACE DENUNCIA QUE EL PEC SUPONE APOSTAR POR EL CAMBIO CLIMÁTICO

La revisión del Plan de la Energía de Cataluña prevé 12 centrales de ciclo combinado y bloquea el desarrollo de las energías renovables
?Tras conocerse el Acuerdo de Gobierno que revisaba del Plan de la Energía de Cataluña (PEC) 2006-2016, Greenpeace ha manifestado su profunda decepción ya que bloquea el desarrollo de las energías renovables y demuestra que la voluntad del tripartito es apostar por el pasado y asegurar el mercado del sector del gas natural y la energía nuclear.
A pesar de las palabras de apoyo a las energías renovables, el Acuerdo de Gobierno que desarrolla el Plan no esconde que Cataluña contará el año 2016 con 12 centrales de ciclo combinado, que según el PEC podrían incrementar las emisiones del sector energético catalán hasta un 588% con respecto a 1990, lo que acreditaría la apuesta decidida de la Generalitat por fomentar el cambio climático. Igualmente revelador es el silencio absoluto sobre las centrales nucleares catalanas, a pesar de los numerosos incidentes que han sufrido desde la aprobación del PEC en 2006.
Desde que se aprobó el PEC, Greenpeace pidió que su revisión, prevista inicialmente para 2008, se articulara mediante un amplio debate social y en lugar de eso, el consejero de Economía y Finanzas decidió suplantar toda participación pública por un consejo de ocho sabios entre los que no hay ningún experto en energías renovables. Estos "sabios", en cambio, sí trabajaron sobre una "prospectiva Energética de Cataluña -2030" (Proencat-2030), elaborada por el ICAEN y que excluye escenarios de futuro 100% renovables.
La oposición a las energías renovalbes del tripartito también se hace patente en el Decreto regulador de los parques eólicos y fotovoltaicos, que se refugia en los argumentos de las "plataformas de defensa del territorio imposibilitan la instalación de energías renovables" para hacer de los limitados objetivos en renovables del PEC el techo máximo asumible. También resulta significativa que la apuesta en I+D del plan se centra en la fusión nuclear. En su documento "La política energética de la Generalitat: la fusión nuclear como excusa" (1), hecho público el mes de julio de este año, Greenpeace ya denunciaba cómo el tripartito, en su afán para mantener opciones energéticas insostenibles, ponía el futuro energético de Cataluña al servicio de una tecnología cara y cuyos resultados no se conocen.
"A pesar de los discursos en la cumbre de Barcelona, el tripartito no ha querido variar ni un milímetro la realidad de la política energética catalana", ha declarado José Luis García, responsable de la campaña de Energía y Cambio Climático de Greenpace. "La Generalitat actúa como si Cataluña no tuviera nada que ver con el cambio climático, aunque se sitúa justamente en una de las áreas calientes en que este fenómeno se manifestará con más crudeza", ha añadido García.
"Imponiendo combustibles fósiles, manteniendo las centrales nucleares y refugiándose en entelequias tecnológicas, la Generalitat está privando a los catalanes de construir y disponer del único sistema posible de generación eléctrica limpio, económico, viable y sostenible", ha declarado Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace en Cataluña. "Nos toca ahora a los ciudadanos reclamar un cambio de dirección hacia la sostenibilidad, y no una huida hacia adelante de un modelo que económica, social y medioambientalmente no tiene futuro", ha concluido Martínez.
Fin del Comunicado
"La política energética de Cataluña: la fusión nuclear como coartada" está disponible en

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada