25 de des. 2009

Una marxa internacional vol trencar el blocatge a Gaza la nit de Cap d'Any


La Marxa per la Llibertat de Gaza sobrepassa els 1.000 participants; més d'una vintena són de Catalunya

La Marxa per la Llibertat de Gaza sobrepassa els 1.400 participants; més d'una vintena són de Catalunya

 la Marxa per la Llibertat de Gaza que commemorarà el primer aniversari de la invasió Israeliana i demanarà la fi de l’assetjament que ha portat a 1.500.000 persones vora el desastre.


Els organitzadors van haver de tallar la inscripció el 30 de novembre per a donar a les autoritats Egípcies temps suficient per a autoritzar el grup per a la seva entrada a Gaza, però també perquè els números s’estaven tornant difícils de gestionar. “Ningú no ha portat mai un grup d’aquestes dimensions a Gaza,” ha dit la coordinadora Ann Wright, que té les habilitats idònies com a Coronel retirada de l’exèrcit dels EUA per a organitzar la logística de un grup tan massiu.

Des que la inscripció es va tancar el 30 de Novembre, els i les organitzadores s’han vist “assetjats” cada dia per gent que demanava per favor ser afegits a la llista. “He hagut de dir que no a 15-20 persones cada dia,” deia Emily Siegel. “Han estat unes setmanes de bogeria amb correus electrònics venint de persones d’arreu del món que volen venir. M’he sentit fatal d’haver de dir que no, però quan varem començar pensàvem que seriem 300 persones i ara en tenim més de 1.000.”

Els delegats internacionals confiem en unir-se amb uns 50.000 Palestins dins de Gaza, estudiants, professors, treballadors sanitaris, grups de dones, pagesos i pescadors. La Marxacomençarà en un barri del nord de Gaza on gairebé cada edifici va quedar devastat durant l’atac de Israel i continuarà tres milles fins la frontera de Erez amb Israel. Al mateix temps, activistes Israelians i Palestins també caminaran cap a la frontera de Erez des del cantó Israelià. A l’arribar a la frontera, els participants d’ambdós cantons deixaran anar globus, faran volar cometes i onejaran banderes per a demostrar la seva solidaritat els uns amb els altres.

Commemorant el primer aniversari de la invasió Israeliana el desembre de 2008,  que va deixar més de 1.400 morts, aquesta iniciativa vol atraure la atenció del món vers el setge en curs que segueix empresonant el 1.5 milions de Palestins de Gaza. Però amb les fronteres encara tancades, no hi ha cap garantia de que als internacionals se’ls permeti entrar a Gaza que té com a fronteres Israel i Egipte. Ambdós governs han segellat les seves fronteres, però a vegades els Egipcis fan excepcions. És per això que Tighe Barry, un home important a Hollywood s’ha convertit en el que “apanyi” la delegació internacional. Ha viatjat a la regió sis vegades en sis mesos per a la preparació d’aquesta marxa.  “Hem dit als delegats i delegades que no hi ha garanties de que puguem entrar a Gaza, però que estem fent tot el que és humanament possible per a convèncer als Egipcis que ens deixin entrar,” va dir Barry des de el Cairo, on ha estat passant dies negociant amb funcionaris del Ministeri d’Afers Exteriors, a més de córrer amunt i avall organitzant hotels, menjar i autobusos per a 1.000 persones.

La diversitat de la delegació internacional és impressionant, amb gent que ve des de Àustria fins a Iemen, de Bèlgica a Bangladesh i Brasil. S’han inscrit uns 100 estudiants, i també gent gran de més de 70 i 80 anys. Els manifestants inclouen jutges, doctors i físics; persones de negocis i representants sindicals. De religiosos hi van imans, rabins i sacerdots. Els grups de afinitat estan formats per artistes, dónes, veterans militars, diplomàtics, advocats i treballadors sanitaris. Una muralista de Califòrnia, Kathleen Crocetti, farà un mosaic en memòria de tothom que va morir durant la invasió. Julia Hurley, una estudiant de Nova York, ha recollit milers de dòlars per a subministres escolars que Israel té prohibits.  

Nora Hassanaien, una estudiant Britànica de la Universitat de Warwick té família a Gaza a qui encara no se li ha permès visitar a causa de les fronteres tancades. “Veure les atrocitats per televisió l’any passat i no poder fer res va ser devastador,” recorda.  “Per a mi significarà molt formar part de una marxa pacífica amb gent de tot el món units en solidaritat.”

Hilary Minch és una Irlandesa que treballa en desenvolupament. “Això serà un temps extremadament commovedor per a visitar Gaza. Estarà ple de pena pel que el poble de Gaza ha sofert i perdut i continua patint. Vull ser al seu costat i mostrar-los la meva solidaritat. És el menys que puc fer.”


Medea Benjamin és cofundadora de CODEPINK i organitzadora de la Gaza Freedom March. Els organitzadors estan encoratjant a la gent de tot el món a que facin actes de solidaritat durant la setmana del 27 al 31 de Desembre. Per a trobar i organitzar quelcom a la vostra zona, fer una donació o recolzar la marxaClick here , o bé envia un e-mail amarxagaza@gmail.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada