23 de jul. 2010

La democràcia inclusiva Qüestionari

La Democràcia Inclusiva és una proposta per construir una nova forma d'organització social basada en els principis d'autonomia, comunitat i harmonia amb la Natura. Aquest qüestionari tracta de respondre a algunes preguntes clau al seu voltant, amb l'objectiu de suscitar la reflexió, estimular la creativitat i incentivar l'acció.
D'on parteix?
La la crisi multidimensional actualEl punt de partida del projecte de la Democràcia Inclusiva és que el món, a principis del nou mil·lenni, afronta una crisi multidimensional (econòmica, ecològica, social, cultural i política) causada per la concentració de poder a mans de diverses elits com a resultat de l'establiment, des de fa dos segles, del sistema d'economia de mercat, la “democràcia” representativa i les formes relacionades d'estructures jeràrquiques. Donat que la causa última de la crisi radica en la concentració de poder que es reprodueix gràcies a les dinàmiques de l'actual marc institucional, la sortida lògica d'aquesta crisi passa per la redistribució del poder mitjançant la construcció d'un nou marc institucional que asseguri la sobirania de la ciutadania, això és, la democràcia.
Què significa?
Recuperar el significat de democràcia La manera habitual en que el significat de democràcia s'ha distorsionat i desvirtuat ha estat confonent l'actual sistema oligàrquic dominant de la “democràcia” representativa amb la democràcia mateixa. Tanmateix, un sistema en que el poder és acumulat en poques mans i en que la ciutadania no té la possibilitat de decidir directament sobre els assumptes de la vida pública, és un sistema oligàrquic, encara que s'anomeni a si mateix “democràtic”. Democràcia no significa altre cosa que l'exercici directe de la sobirania per part de la ciutadania, o el que és el mateix, l'autodeterminació de la societat mitjançant la distribució igualitària del poder entre tots els seus membres.
Què inclou?
El conjunt de la població i totes les dimensions de la societatLa Democràcia Inclusiva és una nova concepció de la democràcia que pren com a punt de partida el significat clàssic d'aquest terme, però, a diferència d'altres concepcions democràtiques anteriors, inclou a tota la població iinclou les quatre dimensions fonamentals de la societat humana: la política, l'econòmica, la social i l'ecològica. En relació a aquestes dimensions, podem distingir entre quatre components que constitueixen els elements fonamentals d'una democràcia inclusiva: la democràcia política, la democràcia econòmica, la democràcia ecològica i la democràcia en l'àmbit social.
Què representa?
Una síntesi dels moviments emancipadors La democràcia inclusiva representa una síntesi de les tradicions democràtica i socialista –que inspiren el seu contingut polític i econòmic, és a dir la democràcia directa i la democràcia econòmica- amb els moviments contemporanis per a la emancipació –que inspiren el seu contingut ecològic i social, és a dir, la democràcia ecològica i la democràcia en l'àmbit social.
Què implica?
Abolir la desigualtat i reprendre el control Una Democràcia Inclusiva implica l'abolició de la desigualtat en la distribució del poder polític i econòmic i les estructures institucionals que la reprodueixen, així com de les estructures jeràrquiques a la llar, al lloc de treball, al centre educatiu i en l'esfera social en general. En altres paraules, implica l'eliminació de les relacions de dominació entre els éssers humans, així com la idea implícita de dominar el món natural. La construcció d'aquesta nova forma d'organització social implica també un procés de crear i controlar les nostres pròpies institucions i els valors corresponents, reprenent col·lectivament les regnes de la nostra societat i la nostra comunitat.
En què es fonamenta?
L'elecció responsable per l'autonomia El fonament del projecte de la Democràcia Inclusiva és l'elecció responsable per l'autonomia i la seva expressió en la democràcia, una elecció que no és trivial ni arbitrària, ja que escollim l'autonomia (individual i social) en primer lloc perquè la identifiquem amb la llibertat i considerem aquesta com l'objectiu humà suprem, i en segon lloc, perquè avui podem mostrar clarament com la humanitat travessa per una crisi generalitzada sense precedents en la historia, i com aquesta crisi té les seves arrels justament en la falta d'autonomia, és a dir, en la immensa i creixent concentració de poder en poques mans que es reprodueix gràcies a les dinàmiques de les actuals institucions econòmiques i polítiques. Per tant, tenim moltes raons per escollir l'autonomia de forma conscient i responsable i justificar en base a aquesta elecció el projecte d'una democràcia inclusiva.
En què consisteix?
Creació d'institucions i cultura La Democràcia Inclusiva consisteix en la creació de noves institucions i cultura en tots els àmbits de la societat: polític, econòmic, social i ecològic. Aixi, la democràcia política consisteix en la creació d'institucions de democràcia directa en l'àmbit polític, de tal manera que totes les decisions importants siguin preses per assemblees municipals de ciutadans, confederades en l'àmbit regional, nacional, i finalment en l'àmbit continental i global mitjançant delegats que coordinen i implementen les decisions preses per les assemblees municipals i poden ser immediatament revocats per aquestes. La democràcia econòmica consisteix en la creació d'institucions de propietat col·lectiva dels recursos productius (és a dir, les fonts de la riquesa social) i un control col·lectiu d'aquests per part de les assemblees de ciutadans, amb l'objectiu de satisfer les necessitats bàsiques de tota la població, així com d'assegurar la plena llibertat d'elecció individual pel que fa al treball i al consum, mitjançant un sistema de planificació democràtica i de vals personals que substitueix l'economia de mercat/monetària. La democràcia en l'àmbit social consisteix en la creació d'institucions d'autogestió als llocs de treball, així com a les institucions educatives i culturals (mitjans de comunicació, universitats, art, etc.) que dirigeixen la seva pròpia activitat en concordança amb els objectius generals establerts per les assemblees de ciutadans i prenent en consideració les preferències dels ciutadans com a productors i consumidors. La democràcia ecològica implica la creació d'unes institucions i una cultura que assegurin la reintegració de la societat amb la natura, la qual cosa requereix que l'objectiu de l'activitat econòmica ja no sigui el creixement econòmic costant, que resulta ecocatastrofic, sinó la satisfacció de les necessitats de tota la població de manera que s'aconsegueixi una veritable qualitat de vida que només una harmoniosa relació entre la societat i la natura pot garantir.
Què suposa?
Un moviment sense precedents L'establiment d'una democràcia inclusiva només pot provenir d'un immens moviment de la població del món i només pot concebre's estès per tot un període històric. Doncs un moviment d'aquest tipus -que va molt més enllà de tot el que habitualment es considera com a “moviment polític”- no succeirà si no es posen també en tela de judici totes les significacions institucionals, les normes i els valors que dominen l'actual sistema...com una profunda transformació psíquica i antropològica, amb la creació paral·lela de noves formes de vida i noves significacions en tots els àmbits.
Què proposa?
Una estratègia de transició La democràcia inclusiva no només intenta oferir una visió realista i desitjable d'una societat alternativa, que realment és necessària avui en dia, sinó també una estratègia a llarg termini i un programa a curt termini que ens pot fer avançar cap aquesta societat. El camí cap a aquesta nova forma d'organització social passa per la construcció d'un moviment polític de masses amb l'objectiu de canviar la societat a través d'autèntiques vies democràtiques, començant aquí i ara. Un moviment d'aquest tipus hauria d'apuntar explícitament a un canvi sistèmic, així com també a un canvi paral·lel en els nostres sistemes de valors, a través d'una estratègia de transició. Aquesta estratègia comportaria una implicació gradual d'un nombre cada cop major de persones en un nou tipus de política (la política entesa com a l'autogestió de la societat per part dels seus membres) i un transferència paral·lela de recursos econòmics (treball, capital, terra) fora de l'economia de mercat, cap a un nou sector econòmic controlat democràticament i posseït col·lectivament per la ciutadania.
A qui s'adreça?
El subjecte emancipador avui en dia La Democràcia Inclusiva és una proposta que apel·la a tots els grups socials que potencialment formen la base d’un nou subjecte emancipador i que podrien unir-se amb una visió comuna del món, un paradigma comú, que vegi la causa última de la present crisi multidimensional en les actuals estructures que asseguren la concentració de poder en tots els àmbits, així com en els sistemes de valors corresponents. Donada l’àmplia perspectiva del projecte per una democràcia inclusiva, aquest s'adreça pràcticament a tots els sectors de la societat: a les víctimes del sistema de l’economia de mercat en la seva actual forma internacionalitzada, és a dir els aturats, els que reben salaris baixos, els treballadors ocasionals, els agricultors en vies d’extinció, etc.; als ciutadans que estan alienats per l'actual art de governarque es fa passar per “política” i que ja reivindiquen el dret a l’autodeterminació mitjançant diversos grups locals i comunitaris; als treballadors i subordinats que estan explotats i alienats per les estructures jeràrquiques al lloc de treball; a les dones, que estan alienades per les estructures jeràrquiques tant a la llar com al lloc de treball i que anhelen una família democratitzada basada en la igualtat, el respecte mutu, l’autonomia, la responsabilitat i la presa de decisions compartida; a les minories ètniques o racials, que estan alienades per una democràcia “estatista” discriminatòria que divideix la població en ciutadans de primera i de segona classe; i finalment, a totes aquelles persones que es preocupen per la destrucció del medi ambient i el deteriorament accelerat de la qualitat de vida.
Com comença?
Estudi i accióPer començar a construir aquesta nova forma d'organització social cal posar en funcionament una Xarxa de Democràcia Inclusiva formada per grups d'acció autònoms. Aquesta Xarxa tindrà com a objectiu la creació d'una consciència democràtica alternativa, a través de la intervenció política així com d'activitats culturals, amb la finalitat última de contribuir al desenvolupament d'un ampli moviment polític de transició cap a una Democràcia Inclusiva. Un primer pas en aquesta direcció podria ser la creació de grups d'estudi que proporcionin l'oportunitat d'aprofundir i reflexionar col·lectivament sobre els diversos aspectes del projecte de la Democràcia Inclusiva, incloent l'aspecte crucial de l'estratègia i les tàctiques.

Hi ha gent que esta fent tallers per difondre la democràcia inclusiva i promoure-la si algú hi esta interesat, el seu correu de contacte és:info@democraciainclusiva.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada