27 de febr. 2011

Els refugiats del canvi climàtic

Breu crònica: Uns 25 milions de persones es troben desplaçades de les seves llars per causes mediambientals. Són refugiats de tot el món que viuen sense protecció perquè el seu problema no està reconegut jurídicament.

Si l'escalfament global és l'assumpte més urgent del planeta, el desplaçament de la població a gran escala n'és la conseqüència humana. Inundacions, desertització, salinització, huracans,etc estan forçant a milions de persones a marxar més enllà de les seves fronteres. Qui acceptarà aquests refugiats, i com afectaran a la seva terra que els rebi ?


L'Organització de Nacions Unides encara no reconeix l'estatus de refugiat climàtic, no obstant això aquest tipus d'èxode s'està produint i es produirà molt ràpid en molts altres llocs del planeta. Són molts els punts de la Terra en els quals,  poblacions amenaçades per fenòmens relacionats amb el canvi climàtic i l'escalfament global, abans o després es veuran avocadas la fugida.

Les illes de gel que es derriten a gran velocitat, a Alaska illes situades a zones pròximes al cercle polar,  perden la protecció de la força del mar pel debilitament de la seva capa de gel, les cases comencen a cedir i els seus habitants es veuen obligats a desplaçar-se cap al sud, deixant enrere la seva cultura i la seva manera de vida.

L'augment del nivell del mar serà en un futur molt pròxim una altra causa d'exili. Un problema que ja afecta a la illa d'Hallig,  a les Maldives, a Tuvalu, a Venècia…es preveu que alguns d'aquests territoris, podrien quedar submergits sota el  aigua a mitjan aquest segle.

La desertificació de països com Xina, Bangladesh, Camerun, Nigèria, Níger, Txad…  Milions de persones viuen a la vora de llacs i moltes d'elles viuen directa o indirectament de la pesca. Avui dia el clima es torna sec i la profunditat dels llacs es redueix, la qual cosa fa necessari el canvi d'activitat de la pesca a l'agricultura i fa que el paisatge sigui cada cop més àrid, amb la desaparició dels llacs també es difumina la frontera natural entre territoris, podent en alguns casos crear conflictes entre poblacions frontereres.

Més de cent milions de persones hauran de migrar dels seus territoris d'aquí a la fi de segle, segons informes de l'ONU, a causa de l'escalfament del planeta. S'estima que avui dia més de la meitat dels moviments migratoris estan causats pel canvi climàtic i per desastres naturals.

Article de la Revista Consumer sobre el tema:
http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/urbano/2008/02/08/174408.php

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada